Wij dragen ons steentje bij

Duurzaamheid

Als vereniging zijn we continue bezig om de dingen die we doen duurzamer te doen. Natuurlijk omdat we dat maatschappelijk belangrijk vinden maar heel eerlijk ook omdat het ons geld scheelt. 

Zonnepanelen

Juli 2016 is onze accommodatie voorzien van 80 zonnepanelen. Deze leveren jaarlijks rond de 20 Megawattuur aan energie op. 60% wordt door ons zelf gebruikt (20%) of gesaldeerd (40%). De resterende 40% wordt teruggeleverd aan de energiemaatschappij.

Dit heeft ons tot 1 januari 2023 een milieubesparing opgeleverd die vergelijkbaar is met onderstaande:


65,54 ton CO2

1637 kilometers

1680 bomen

262.990 kilometers

Minder verbruiken

Naast het feit dat we onze electiciteit hebben vergroend hebben we ook tijd en energie gestoken in het terugbrengen van ons energieverbruik. Zo hebben we onze 20 jaar oude CV vervangen, zijn de radiatoren voorzien van besparende kranen, zijn alle leidingen opnieuw geïsoleerd, is alle verlichting vervangen voor LED en is daar waar mogelijk bewegingsdetectoren voor de verlichting aangebracht. Ook hebben we apparatuur uitgezet in de periodes dat ze niet gebruikt worden.


Dit alles heeft ons een zeer flinke besparing opgeleverd van ons verbruik:


0

kWh Electriciteit

0

m3 Gas

0

m3 Water

Verminderen wegwerp materialen

In onze kantine gebruiken we zoveel mogelijk herbruikbare materialen. Zo zijn de plastic bekers voor in de rust vervangen door hardplastic bekers. De koffie en thee worden geroerd met metalen lepeltjes en wil je die meenemen naar buiten dan hoeft dat niet meer in een papieren beker maar mag je de mok gewoon meenemen naar buiten. 

 

Onze dranken serveren we zoveel mogelijk in glazen flesjes en voor de 2 producten die nog wel in plastic verkrijgbaar zijn hebben we een inzamelingsbak staan.