Leren

Wat we kunnen leren van twee wedstrijden? Zaterdag werd E1 overtuigend kampioen door Zwart Wit E2 met 30-1 (ruststand 14-0) te verslaan. Dertig doelpunten maken in veertig minuten. Een buitengewone prestatie. Buitengewoon als je weet dat deze 8- en 9-jarigen in de rust met elkaar hebben afgesproken dat zij 30 doelpunten wilden maken. De lat hoog leggen, niet tevreden zijn met een zesje, samen het doel bepalen, en met z'n allen hiervoor een inspanning leveren. En als het dan lukt, dan is de blijdschap en ontlading groot, de medaille mooi en is er een groot stuk taart voor de hoofdrolspelers. 

Dan de slotfase van de wedstrijd van DOS-WK 1. Met nog minder dan een minuuut op de klok maakt DOS-WK de gelijkmaker. De tegenstander gooit af en probeert de laatste seconden uit te spelen. Dit mislukt jammerlijk. De bal komt binnen in ons aanvalsvak. De ontvanger schiet de bal vanaf de middenlijn. De bal vliegt hoog door de lucht om twee-en-een-halve seconde later door de korf te gaan. De winnende treffer in de allerlaatste seconde van de wedstrijd. Ook hier blijdschap, opluchting en ongeloof. Twee punten door te blijven geloven in een resultaat, niet opgeven, en samen blijven strijden tot het laatste fluitsignaal.

Wat we kunnen leren? Samen een doel voor ogen hebben, met z'n allen ervoor gaan, niet opgeven bij tegenslag, en ons blijven inzetten.

Als dit lukt kunnen we samen nog mooie momenten beleven.

Een fijne week gewenst.

Jan Willem Koops