Terugblik veldcompetitie - Voorbeschouwing zaalcompetitie

Zaterdag 2 november zijn de laatste wedstrijden van de eerste competitiehelft gespeeld. Tijd voor een terugblik en een voorbeschouwing op de komende zaalcompetitie.

DOS-WK 1 bezet na acht gespeelde wedstrijden een mooie twee plaats. Opvallend is dat er twee thuiswedstrijden werden verloren. Koploper HHV en DTG namen de punten mee uit Enschede. Tijdens de aanstaande zaalcompetitie treft het eerste team een aantal bekende en ook regionale clubs maar ook een aantal onbekende tegenstanders als Hellas ’63 uit Nunspeet en Rood Wit uit Wezep. Mits het team vrij blijft van blessures lijkt een top 3 notering mogelijk.

Het tweede team kent een moeizaam verlopen 1e veld helft. Het heeft regelmatig spelers af moeten staan het eerste team en verloor een drietal wedstrijden nipt met één doelpunt verschil. In de laatste drie wedstrijden werden vijf punten gepakt waardoor het nu een vijfde plaats bezet met een doelsaldo van +22. Ter vergelijking: de koploper heeft een doelsaldo van +23, maar vijf punten meer. In de zaalcompetitie speelt het tweede team een klasse hoger. Het treft de reserve teams van verenigingen die met hun hoogste team in de 1e klasse of hoger uitkomen. Kan het team voor enkele verrassingen zorgen in deze klasse?

DOS-WK 3 speelde om diverse redenen eigenlijk nooit in een vaste opstelling. Met regelmaat moet het team worden aangevuld met spelers uit lagere teams en/of junioren. Desondanks werd de eerste veldhelft afgesloten met een tweede plaats en werd de laatste wedstrijd met één doelpunt verschil verloren van de kampioen in deze klasse.

Ook DOS-WK 4 heeft de eerste veldhelft vele personele problemen gekend. Ook hier moest regelmatig een beroep gedaan worden uit spelers en speelster uit andere teams. In zes wedstrijden is één punt gehaald. Vanwege het feit dat een aantal spelers, in zowel het derde- als vierde team gedurende de zaalperiode niet of slechts gedeeltelijk beschikbaar zijn vanwege studie in het buitenland, is besloten om voor de zaalcompetitie DOS-WK 3 en 4 samen te voegen tot één team.

Het vijfde team behaalde een keurige tweede plaats in haar klasse. Tegen kampioen AKC 4 werd twee keer verloren. Ook de thuiswedstrijd tegen WIKO 2 werd verloren. Ook hier moest regelmatig een beroep gedaan om spelers en speelster van andere teams om te kunnen spelen. Door het samenvoegen van het derde en vierde team zal DOS-WK 5 als DOS-WK 4 uitkomen in de zaalcompetitie.

Hoopvol werd er uitgekeken naar de competitiestart van DOS-WK A1. Met een bijna geheel nieuwe team, grotendeels bestaande uit 1e jaar junioren, spelen in de 2e klasse wedstrijdkorfbal. Vlak voor aanvang van de competitie geeft een heer te kennen per direct te stoppen met korfbal. Met hulp van enkele heren uit de selectie en B1 is een schema in elkaar gedraaid zodat dit team toch haar wedstrijden kon spelen. Een mooie vijfde plaats met gemiddeld één punt uit iedere wedstrijd is een goed resultaat. Ondanks vele inspanningen is het niet gelukt om een heer te vinden om A1 aan te vullen. Dit betekent dat A1 tijdens de zaalperiode zal uitkomen in het breedtekorfbal. Een jammerlijk besluit maar ook in deze klasse kunnen de spelers en speelster zich verder ontwikkelen onder leiding van Hendry Grunder.

DOS-WK A2 heeft een prima eerste competitiehelft gespeeld. Het team is een mix van junioren en enkele spelers die qua leeftijd ook nog mogen uitkomen in de B-jeugd. Stadgenoot Rigtersbleek A2 was te sterk voor dit team maar in de andere wedstrijden waren de tegenstanders aan elkaar gewaagd. Een derde plaats met 5 punten is het resultaat van alle inspanning. In de zaal treft dit team enkele bekende tegenstanders. Plezier en ontwikkelen zijn belangrijk onder leiding van Alex en Léon.

B1 heeft een goede 1e helft van de veldcompetitie gespeeld. In Rheko B1 trof het een tegenstander die net wat beter was waardoor de competitie werd afgesloten met een tweede plaats. Nieuwsgierig wordt uitgekeken naar de zaalcompetitie en het spelen tegen nu nog onbekende tegenstanders als Sparta B1(Zw), kampioen in de tweede 2e klasse op het veld en Elburg B1, nummer 2 in dezelfde klasse.

DOS-WK C1 werd kampioen in haar klasse. Door een verliespartij tegen stadgenoot EKC Nääs moet het kampioensfeest even worden uitgesteld, maar met een doelsaldo van +32, is deze ploeg onbetwist de beste in deze poule. Naar verwachting zal C1 in de zaalcompetitie ook gaan voor een hoge notering. Wedstrijden winnen en spelers en speelsters individueel en als team beter maken gaan hier hand-in-hand.

DOS-WK C2 werd 'the-best-of-the-rest' in haar klasse achter kampioen Ons Clubje C1.Een prima prestatie van deze overwegend jonge C2 ploeg.In de komende zaalperiode treft het een aantal nieuwe ploegen. Het kan zo maar zijn dat ploeg ons gaat verrassen tijdens de komende zaalcompetitie.

De andere kampioen is DOS-WK D1. Deze eerstejaars D –pupillen wisten alle wedstrijden met ruime cijfers te winnen van hun naaste belagers. Goed om te zien hoe deze spelers en speelsters zich wekelijks ontwikkelen. Tijdens de aankomende zaalcompetitie treft het overwegend andere tegenstanders. Wedstrijden winnen en kampioen worden is leuk. Een betere korfbalspeler of –speelster worden is nog veel leuker.

DOS-WK E1 kreeg in de eerste veldcompetitie te veel tegenstand. De wedstrijden leverden geen punten op maar gelukkig werd het plezier niet verloren. Tijdens de zaalcompetitie treft het andere tegenstanders. Naar verwachting gaat dit team het zoet van de overwinning de komende weken weer proeven.

DOS-WK E2 speelden een leuke competitie. De onderlinge krachtsverschillen waren niet groot waardoor er veel spannende wedstrijden werden gespeeld. Dit jonge team wist zelfs een punt te halen tegen de kampioen in haar klasse. Dit team wordt bij aanvang van de zaalcompetitie aangevuld met een aantal nieuwe jeugdleden.

De KangoeroeKlup maakt een enorme groei door. Het is een fantastisch gezicht om al die kinderen (en hun ouders) over het veld te zien rennen. Winst en verlies zijn nog ver weg. Het plezier en enthousiasme spatten er af. Ook in de zaalperiode zijn er weer bijeenkomsten voor de KangoeroeKlup gepland. Helaas één bijeenkomst minder dan gehoopt vanwege het feit dat er geen ruimte in de zaal beschikbaar is.

Het streven was om tijdens de aanstaande zaalcompetitie ook weer een F1 team in competitie te laten uitkomen. De aanwas is er wel, echter de zwemdiploma’s zijn nog niet altijd binnen. Deze groep, overwegend 5–jarigen, gaat in de zaalcompetitie wel één keer in de week trainen. Hopelijk gaan zij vanaf het voorjaar ook deelnemen aan de competitie.

Tot slot. Iedereen heeft kunnen lezen dat het bij veel teams een hele puzzel is geweest om met het juiste aantal mensen in het veld te krijgen. Dankzij de inspanning van velen, en Arine Schutte, onze wedstrijdsecretaresse in het bijzonder, is het gelukt. Ik wil bij deze dan ook een beroep doen op alle leden en ouders van jeugdleden om het afzeggen voor trainingen en wedstrijden tot een minimum te beperken en andere activiteiten te plannen voor of na het korfbal. Wedstrijden verschuiven naar een ander tijdstip en/of datum is tijdens de zaalcompetitie niet mogelijk. Naar verwachting is het zaalprogramma vanaf donderdag 7 november inzichtelijk via de KNKV-app en de website van DOS-WK.  Namens de commissie korfbal wil ik iedereen bedanken voor zijn en haar inzet tijdens de 1e helft van de veldcompetitie en veel plezier en succes wensen tijdens de aankomende zaalcompetitie.

 

Namens de commissie korfbal, Jan Willem Koops